maanantai 20. toukokuuta 2019

Näin säästin 8000 euron puskurin vuodessa

Tasan vuosi sitten aloin säästämään itselleni puskurirahastoa. Tavoitteena on edelleen kasvattaa summa 10 000 euroon, mutta ihan siihen en pystynyt vuoden aikana Julian tapaan. Todellinen säästetty summa vuoden aikana on kuitenkin reilu 9 000 euroa, kun mukaan lasketaan myös sijoitussalkkuun siirretyt eurot. Tässä postauksessa keskityn kuitenkin vain tähän tilillä olevaan 8 000 euron puskurirahastoon ja siihen, millaisilla tuloilla pääsin tähän summaan.

Tällä hetkellä olen vakitöissä, mutta vuosi sitten olin vielä opiskelija. Opiskelujen lisäksi elin kaukosuhteessa, joka luonnollisesti vei rahaa. Nyt opiskelut sekä suhde ovat kumpikin takanapäin ja tuloni ovat kasvaneet keväällä, mutta suurimman osan tästä vuodesta olin se kaukosuhteessa oleva opiskelija, joka teki vain osa-aikaisesti töitä.

Millaisista tuloista pystyin siis säästämään 8 000 euroa vuoden aikana?















Taulukon laatu meni aivan kamalaksi, mutta toivottavasti siitä saa edes jotain selvää. Sinänsä kuukausittaiset luvut eivät paljon kerrokaan, erityisesti toukokuu 2019 saattaa tuottaa hämmennystä.

Tuloihin laskin mukaan kaikki kuukauden aikana tilille tulleet opinto- ja asumistuet, palkat ja muut tulot esim. päivärahat. Tuet tulivat kuun alussa, mutta palkka kuun loppupuolella. Säästettyyn summaan laskin mukaan kaikki kuukauden aikana puskurirahastoon eli säästötilille siirretyt eurot. Siten esimerkiksi tuo toukokuun 900 euroa on säästetty huhtikuun lopulla saadusta palkasta. Toukokuun palkka ehti tulla ennen 21. päivää, mutta en laskenut sitä tähän mukaan, koska 8 000 euroa oli jo säästetty eikä kyseisestä palkasta siirretty puskurirahastoon rahaa.

Kuukausittaisten lukujen sijaan kokonaissummat kertovatkin enemmän. Vuoden tuloista säästin 38 prosenttia ja mikäli mukaan lasketaan myös sijoitussalkkuun siirretyt eurot, säästöprosentti olisi todennäköisesti noin 45 % luokkaa. Tuloni olivat keskimäärin noin 1 600 euroa ja säästetty summa noin 600 euroa kuussa.

Opiskeluaikana (toukokuu-joulukuu) onnistuin säästämään 8 000 eurosta lähes puolet, noin 3 200 euroa. Tuloni olivat toki osa-aikatyön vuoksi korkeammat kuin mitä ne olisivat olleet pelkkien tukien varassa, mutta melko pienet silti. Näistä tuloista maksoin vuokran, ruoka- yms. kulut sekä lentoliput ja silti rahaa jäi säästöön, enemmän tai vähemmän. Syyskuussa tosin taisin unohtaa laittaa tilille rahaa tai sitten keskityin salkun kasvattamiseen. 😄

Joten opiskelijat ja muut pienituloiset: jos sijoittaminen ja säästäminen kiinnostaa, mutta rahaa ei tunnu riittävän, pienellä menojen suunnittelulla monesti pienistäkin tuloista voi saada esimerkiksi 15 euroa säästöön. Säästämisessä ja sijoittamisessa parasta onkin se, että pienilläkin summilla on merkitystä. Ja kun aloittaa, siihen jää helposti koukkuun. Nälkä kasvaa syödessä ja myönnän itse saavani jonkinlaista mielihyvää, jos pystyn säästämään yhä enemmän ja enemmän. Tilanne saattaa olla täysin erilainen 10 vuoden päästä, jos elämässä on esimerkiksi omistusasunto, auto ja pari lasta, joten nyt jos koskaan on mitä parhain aika sijoittaa ja säästää!

Rahojen makuuttaminen lähes nollakorkoisella säästötilillä ei kuitenkaan ole parhain mahdollinen säästötapa, jonka vuoksi en aio säästää tilille 10 000 euroa enempää. Nyt kun tilillä on jo 80 % tuosta summasta, säästän ja sijoitan välissä enemmän ASP-tilille sekä salkkuun. Tavoitteenani on kuitenkin saada se 10 000 euroa kasaan vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen voin keskittyä täysillä tuottavampiin vaihtoehtoihin. 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti