tiistai 2. heinäkuuta 2019

Salkkuni menestyjät ja häviäjät

Olen harrastanut sijoittamista tähän päivään mennessä reilu 2,5 vuotta. Aluksi aloitin vain pienillä summilla rahastoihin ja ensimmäisen osakeoston tein noin 5 kuukautta myöhemmin. Se ei mennyt kovin nappiin: ostin kolme Tokmannin osaketta, jolloin välityspalkkio nosti osakkeen keskihintaa roimasti. Noh, tulipahan kuitenkin aloitettua sijoittaminen myös osakkeisiin ja opittua heti virheistä. :) 

Salkussani on tällä hetkellä noin 60 prosenttia osakkeita, 11 prosenttia ETF-rahastoja sekä 25 prosenttia tavallisia rahastoja, pääasiassa Nordnetin Superrahasto Suomea. Osakesijoittajana olen edelleen melko höveli ja jos rehellisiä ollaan, en ole tainnut katsoa yhdenkään yhtiön lukuja ennen ostopäätöstä vaikka sitä työkseni tavallaan teenkin. Pitkään aikaan en tosin ole tehnytkään uusiin yrityksiin liittyviä osakeostoja muun muassa työni vuoksi, uudet osakkeet kun on ilmoitettava työnantajalle ettei riippumattomuus vaarannu. :) 

Seuraavaksi ajattelinkin esitellä salkkuni TOP 5 -menestyjät sekä -häviäjät tuottoprosentin perusteella tällä hetkellä:

TOP 5 -menestyjät:
  1. Talenom Oyj +149,07%, voittoa 1 639 euroa: Talenomia olen omistanut aikalailla tasan 1,5 vuoden ajan, jonka aikana kurssi on noussut todella mukavasti.  Ostaessani aikoinaan Talenomia reilulla tonnilla, ostin samaan aikaan Lehtoa 1 300 eurolla. Nyt toivoisin todella, että olisin laittanut koko summan Talenomiin... :D 
  2. Nordnet Smart 15 EUR Hedged B Acc +8,46%, voittoa 59 euroa: kiinnostuin tästä uudesta Nordnetin rahastosta reilu puoli vuotta sitten sen tullessa markkinoille ja otinkin sen heti mukaan kuukausisäästösopimukseen. Summat ovat vaihdelleet 50-100 euron välillä, tällä hetkellä rahastoon menee 100 euroa kuukaudessa.
  3. XACT OMXS30 +8,03%, voittoa 35 euroa: tätä ETF-rahastoa olen jostain syystä ostanut kuukausisäästösopimuksella joulukuusta 2017 maaliskuuhun 2018 ja joulukuusta 2018 maaliskuuhun 2019... En tiedä miksi. :D Tätä ei siis ole ostettu kuin reilulla 400 eurolla, melkein voisi myydä pois, mutta olkoot.
  4. BlackRock iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL) +7,93%, voittoa 102 euroa: kuuluu kuukausisäästösopimukseeni edelleen, tätä tulee ostettua nykyään noin 200 eurolla per kuukausi. Samalle sijalle yltäisi myös Evli Suomi Pienyhtiöt B -rahasto, mutta tätä on salkussa vain parilla sadalla ja voittokin siten vain 16 euroa.
  5. Nordnet Superrahasto Suomi +7,37%, voittoa 174 euroa: tällä rahastolla aloitin sijoittamisen ja kuuluu edelleen sijoitussuunnitelmaani 100 euron kuukausisijoituksella.

TOP 5 -häviäjät:
  1. Lehto Group Oyj -80,08%, tappiota 1 045 euroa: selkeästi huonoin osake salkussani. Toki tähänkin on viimeisen kuukauden aikana tullut hieman nousua, mutta hieman kaduttaa, että menin pistämään tähän tuosta vain 1 300 euroa noin 1,5 vuotta sitten.
  2. Outokumpu Oyj -58,13 %, tappiota 104 euroa: Outokumpua tuli ostettua kaksi vuotta sitten Nordnetin 200 euron kamppiksesta. Sen jälkeen en kyseistä osaketta olekaan ostanut ja ostona tämä oli melko turha - vaikka osake olisikin noussut huimasti, ei voitto euroina olisi kovinkaan kummoinen. Osinkojakin olen kahden vuoden aikana saanut yhteensä huimat 10 euroa. Tämän voisi myydä pois, mutta toisaalta ei huvittaisi kuitata tappiota sekä maksaa suurta välityspalkkiota kun myynnistä saisi käteen vain 65 euroa. Taitaa siis jäädä salkkuun lojumaan.
  3. Atria Plc A -31,70%, tappiota 124 euroa: hyödynsin 200 euron kampanjaa kesällä 2017 myös Atriaan yhteensä noin 400 eurolla. Tässä on vähän sama homma kuin Outokummun kanssa, mutta osinkoja on sentään tullut noin 30 euron edestä. Ehkä tämänkin voisi joskus siivota salkusta pois, mutta toistaiseksi en siihen vielä lähde. 
  4. Finnair Oyj -20,48%, tappiota 429 euroa: Finnair oli aikoinaan ihan hyväkin osake salkussani, voittoa taisi parhaimmillaan olla 700-800 euron verran. Sitten suunta kääntyikin alaspäin, mutta toki ihan pohjalta ollaan tultu jo mukavasti takaisin ylöskin. 
  5. Tokmanni Group Oyj -11,49%, tappiota 19 euroa: Tokmanni oli siis ensimmäinen osakeostoni ja ilman tätä pientä mokaa ostomäärässä osake olisikin mahdollisesti plussalla salkussani... :) Tämä on Outokummun ja Atrian tapaan pikkusummilla hankittu osake, josta voisin teoriassa luopua. Korkeat välityspalkkiot vain turhauttavat liikaa. :D

Yllä tuli esiteltyä noin kaksi kolmasosaa salkkuni osakkeista ja rahastoista. Salkusta löytyy yhteensä kahdeksan suomalaista osaketta, neljä ETF-rahastoa sekä neljä muuta rahastoa. Tällä hetkellä sijoitan kuukausittain yhteen ETF-rahastoon sekä Nordnetin Smart -rahastoon sekä Superrahasto Suomeen. Joku päivä voisin myös siivota salkusta pois nuo pienillä summilla ostetut osakkeet, joita tuskin tulen ostamaan enää tulevaisuudessa. Lisäksi haluaisin lisätä salkun maantieteellistä hajautusta ostamalla myös ulkomaalaisia osakkeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti