keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Tuloni ja menoni 12kk ajalta

Aurinkoista kesäpäivää! Säät ovat hellineet urakalla, itselleni näin helposti palavana lämpötilat ovat olleet kenties liiankin korkeat. Siksi ajattelinkin "tuhlata" näitä säitä kirjoittelemalla välillä blogiinkin. :) 

En ole oikeastaan koskaan seurannut sen kummemmin menojani esimerkiksi kuukausitasolla. Tällä kertaa ajattelin tehdä perusteellisen tarkastuksen tuloihin ja menoihin 12 kuukauden ajalta. Tämä olisi jokaisen hyvä tehdä, saa hyvän kuvan omista kulutustottumuksistaan! Katsotaan, tuleeko itselle yllätyksiä vastaan.

Klikkaamalla kuvan saa suuremmaksi!

Tulot 29 853,46 euroa (2 487,79 euroa/kk):

Kuukausittaiset tuloni ovat viimeisen 12 kuukauden aikana olleet keskimäärin hieman alle 2 500 euroa kuukaudessa. Suurin osa tuloista (66 %) on koostunut palkasta, mutta koska olin ensimmäiset 6 kuukautta opiskelija, tukien osuus on yhteensä 11 %. Muut tulot 11 % koostuu opintolainasta. Loput tulot koostuvat pienemmistä eristä kuten lomarahoista ja veronpalautuksista.

Tästä tosin puuttuvat osingot (ja S-ryhmän maksut), koska salkku on Nordnetissä ja nämä kategoriat otin omasta pankista. Passiivisen tulon osuus kaikista tuloista on kuitenkin hyvin pieni vielä, esimerkiksi tänä vuonna passiivista tuloa tulee verojen jälkeen hieman alle 300 euroa eli tällä summalla ei päästä edes euron päiväbudjetille. :D Ja passiivinen tulo menee muutenkin vielä uudelleensijoitettavaksi, joten rahaa ei sinällään tilille tule.

Menot 29 717,35 euroa (2 476,45 euroa/kk):

Menot näyttävät tuloihin suhteutettuna korkeilta ja antavatkin hieman vääristyneen kuvan, koska menoihin on sisällytetty myös sijoittamiseen ja säästämiseen käytetyt eurot. Kulut sijoittamista ja säästämistä lukuunottamatta olivat 15 048,70 euroa vuodessa ja keskimäärin 1 254,06 euroa kuukaudessa. Tuloista meneekin siten noin puolet menoihin ja puolet säästöön ja sijoituksiin. 

Yllä yksinkertaistettu kaavio viimeisen 12 kuukauden menoista. 49 prosenttia menee säästöihin ja sijoituksiin. Tästä summasta noin 38 prosenttia (5 545 euroa) on siirretty sijoitussalkkuun ja 62 prosenttia (9 125 euroa) joko ASP-tilille tai puskuriin. Kuukausittainen säästösumma on siis siten keskimäärin noin 1 220 euroa kuukaudessa, toivottavasti pysyy jatkossakin yhtä hyvänä! 

Seuraavaksi suurin menoerä on asuminen, 21 prosenttia kaikista kuluista. Nämä kulut koostuvat pääasiassa vuokrasta (no, kotivakuutus taisi unohtua muihin menoihin, mutta se tuskin olisi vaikuttanut prosentteihin mitenkään), koska esimerkiksi viimeisen 7 kuukauden aikana sähkö- yms. kulut ovat kuuluneet suoraan vuokraan. Kuukausittaiset asumiskulut ovat hieman päälle 500 euroa. 

Ruoka- ja päivittäisostokset ovat 12 prosenttia menoista. Tähän on laskettu mukaan ruokakauppojen, alkoholimyymälöiden sekä ravintoloiden kulut. Tarkempi jaottelu ruokakustannusten osalta näyttää tältä:

Puolet kuluista on mennyt varsinaiseen ruokakauppaan, vajaa puolet kahviloihin ja ravintoloihin sekä pieni osa Alkoon ja Systembolagetiin (jälkimmäiseen lähinnä, itsekseni en juurikaan juo mutta monesti ostettiin pullo tai pari viiniä viemiseksi eksän kavereille mennessä). 

Ja kuukausikohtaisesti katsottuna euromääräiset luvut näyttävät tältä. Ravintoloiden osuus viime vuonna tuskin oli noinkaan korkea, mutta nyt menee jo pelkästään lounaisiin helposti 100-150 euroa kuussa. Ruokakauppaan sen sijaan menee euromääräisesti vähän rahaa. Alkoonkin todennäköisesti menee jatkossa vähemmän, tuolla hinnalla saisi jo pullon viiniä kuukausittain, eikä se ole kovin realistista nim. joululahjaksi saatu viinipullo edelleen korkkaamatta. :D

Seuraavaksi suurin menoerä koostuu kategoriasta vaatteet, terveys ja hyvinvointi. 

Eniten rahaa tässä kategoriassa on mennyt vaatteisiin, sitten apteekkiin, meikkeihin, koruihin (tämä oli tosin lahja äidille) sekä kampaajalle. Mitään sen kummempaa euromääräistä kuukausikohtaista analyysia tästä on melko turha tehdä, kampaajallakin olen käynyt näköjään vain kerran 12 kuukauden aikana. :D Tosin voi olla, että toinen kerta on eksynyt väärään kategoriaan... Vaatteisiin ei mene yleensä näin paljon (tai no paljon ja paljon, noin 100 euroa kuussa keskimäärin), mutta uudet työ- ja kesävaatteet ovat nostaneet summaa.

Liikennekulut jakautuvat seuraavasti:

40% lentolippuihin, 29% matkakorttien lataamiseen, 28% junalippuihin, 2% bensaan ja 1% taksimatkaan (tosin tästä sain jälkikäteen rahat firmalta takaisin, koska matka liittyi töihin). Tämä kaavio ei kyllä kuvasta enää nykytilannetta, koska viimeksi olen lentänyt omakustanteisesti helmikuussa ja muutenkin sain lentolippujen hinnasta yleensä puolet takaisin eksältä. Mutta nyt ainakin huomaa, että ihan hyvin saa tästäkin nykyään säästettyä kun on päässyt kaukosuhteesta eroon. :D Lisäksi kyseisistä reissuista kertyi myös ns. lähiliikennekuluja, koska latasin matkakorttia myös määränpäässä. Junilla tulee reissattua jonkin verran, mutta autottomana ihmisenä polttoaineeseen ei juurikaan mene rahaa. Tulevaisuudessa lentojen osuus tulee todennäköisesti vähenemään, mutta ainakin lähiliikennelippujen osuus kasvaa opiskelija-alen päätyttyä.

Myös muihin menoihin kuluu 5 prosenttia kaikista kuluista:

Kolmannes näistä menoista koostuu kavereille maksetuista veloista. Toiseen kolmanteen mahtuu kaikki hankalasti luokiteltavat menot kuten pari takaisinmaksettua opintotukikuukautta. Puhelinkulut ovat 19%, kodin käyttötavarat (nämäkin voisi luokitella kenties johonkin muualle, sisältävät mm. kahvinkeittimen ja lahjaksi ostettuja astioita) 11% ja työttömyyskassa 5%. Puhelinkulujen osuutta voisi koittaa pienentää, nykyinen 22,90e/kk liittymä voisi olla halvempikin. Muuten näitä ei oikein kuukausitasolla voi tarkastella, opintotukia en maksa enää takaisin ja Mobilepay-kulutkin vaihtelevat, huhtikuisen ulkomaanreissun vuoksi ovat tässäkin normaalia korkeammat. Eli tällainen melko sekava kategoria. :D

Toiseksi pienin kategoria on harrastus- ja vapaa-aika:

Tähän kategoriaan mahtuu yksi hotelliyö (tästäkin tosin sain puolet takaisin huonekaverilta), 12 kuukauden sali- ja Spotify-maksut sekä kirjakauppaan kuluneet eurot, en tosin muista, ostinko edes kirjaa... :D Normaaleja kuukausittaisia kuluja näistä ovat siis vain salimaksut (nykyään 19,90e kuussa) ja Spotify (vielä toistaiseksi opiskelijahinnalla 4,99 euroa kuussa). 

Viimeisin ja vähäisin kategoria on luottokorttimaksut. En juurikaan käytä luottokorttia, mutta koska en muista, mitä sillä on maksettu, jäivät nämä pari maksua nyt omaksi kategoriakseen. Kaaviota tälle ei tarvitse erikseen tehdä.

Ja lopuksi vielä tuosta ensimmäisestä menokaaviosta kuukausikohtainen versio keskimääräisillä euromäärillä:

Täytyy kyllä myöntää, että olen varsin tyytyväinen kulutukseeni. Suurin erä koostuu säästämisestä ja sijoittamisesta, joten tämä ei sinällään ole edes menoerä. Asumisesta en oikeastaan pystyisi enempää kiristämään, tosin asumiskulut varmasti kasvavat tulevaisuudessa kun oman asunnon osto tulee ajankohtaiseksi. Ruokakulutkin ovat melko maltilliset, vaikka lounaskuluissa voisikin säästää, tosin tämä näkyisi todennäköisesti kasvaneina ruokakauppamenoina. Loput kategoriat ovatkin hyvin pieniä ja sisältävät myös kausiluontoisia ostoja, joten nämäkin erät ovat todennäköisesti jatkossa pienempiä.

Lähiaikoina olen tosin miettinyt kulutustottumuksiani ja huomannut, että saatan olla jo hieman liiankin innostunut säästämisestä. Varsinkin juuri ennen palkkapäivää mieluummin pidättäydyn turhasta kulutuksesta ja siirrän viimeisetkin pennoset säästöön kuin että kuluttaisin ne johonkin kivaan. Tulevaisuudessa voisinkin kerryttää itselleni jotain hemmottelutiliä, johon laittaisi vaikka satasen kuussa ja tekisi kaikkea kivaa. :) Nytkin tosin käytän työnantajalta saatua liikunta- ja kulttuurirahaa välillä leffateatteriin tai hierojalla. Juuri tänä iltanakin tuli käytyä leffassa! Lisäksi työmatkarahalla lataan välillä matkakorttia. Nämä e-passin "tulot" (ja menot) olisi voinut toki tuoda näihin kaavioihin, mutta sen verran pienistä summista kyse, ettei niin väliä.

Sellainen postaus tällä kertaa! Olipa mielenkiintoista perehtyä tarkemmin omaan kulutukseen ja nähdä, mihin sitä rahaa todella menee. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti