maanantai 9. joulukuuta 2019

Tavoitteet vuodelle 2020

Vuosi 2020 on jo nurkan takana. Jotta sijoittaminen ja säästäminen olisi mielekästä, on hyvä asettaa tietyn väliajoin tavoitteita. Tälle vuodelle asetetut tavoitteet (puskuri 10 000e, ASP 20 000e ja salkku 20 000e) ovat täyttyneet, mutta mitä lähden tavoittelemaan vuoden 2020 aikana?

Sinänsä tavoitteiden asettaminen on melko hankalaa, koska en tiedä mitä elämä tuo tullessaan vuonna 2020. Haaveilen salaa muutosta toiseen maahan, mutta todennäköisesti tämä haave jää toteutumatta. Ja mikäli näin käy, ehkä vihdoin otan itseäni niskasta kiinni ja alan etsimään asuntoa. Toisaalta olen jollain ihmeen tavalla kiintynyt pikkuruiseen vuokrayksiööni ja varsinkin sen sijaintiin, eikä vuokrakaan ole paha. Mutta oma on kuitenkin aina oma. Muutot Suomesta tai Suomen sisällä ovat kuitenkin sen verran epävarmoja asioita tällä hetkellä, että toistaiseksi ne kannattaa unohtaa tavoitteita asettaessa.

Vuodelle 2020 asetan alustavasti seuraavat tavoitteet:

1. Salkun arvo 30 000 euroa vuoden loppuun mennessä

Tällä hetkellä salkun arvo on noin 20 600 euroa, joten mahdollisesti laskevat kurssit tekevät tavoitteesta haasteellisen, mutta kukapa ei pitäisi haasteista. :) Olen aikaisemmin tehnyt Exceliin pidemmän, neljän vuoden tavoitteen, jonka mukaan joulukuun 2020 lopussa salkun arvo olisi 27 500 euroa. Mutta koska olen tällä hetkellä jonkin verran tavoitteen yläpuolella, miksi en tavoittelisi hieman suurempaa summaa?

2. Nettovarallisuus 50 000 euroa vuoden loppuun mennessä

Tarkkaa nettovarallisuutta en tällä hetkellä tiedä, mutta veikkaisin sen olevan noin 32 000 euroa. Tämänkin tavoitteen maali tuntuu olevan kohtuullisen kaukana, mutta toisaalta 18 000 euron kasvu vuodessa on vain 1 500 euroa kuukaudessa. Lisäksi 50 000 euroa on kiva tasaluku kohti ensimmäistä sataatuhatta.

3. Netto-osinkoja 500 euroa

Vuonna 2019 sain osinkoja nettona hieman vajaa 280 euroa. Katsotaan siis, toteutuuko tämä tavoite. Joitakin pieniä eriä olen myynyt pois (Nokia, Outokumpu ja Atria muistaakseni), joten näistä ei osinkoja ensi vuonna tule (Nokiasta ei nyt muutenkaan olisi varmaan tullut sentin senttiä), mutta toisaalta olen joitakin osakkeita ostanut lisää ja toki sitä toivoisi, että yritykset nostaisivat osinkojaan verrattuna tähän vuoteen. 

4. Vähintään yksi (miksei useampikin) kuukausi minimikulutuksella

Eli tavoitteena olisi säästää kaikesta mahdollisesta ja katsoa, kuinka suureksi säästöprosentin saa. Tavoitteen ulkopuolelle asetan vuokran, matkakortin, puhelinlaskun sekä työpaikkalounaat. Kolme ensimmäistä ovat välttämättömiä ja sellaisia, joiden suuruuteen en juuri voi vaikuttaa (juuri päivitin liittymää entistä halvemmaksi) enkä halua tehdä eväitä töihin, jolloin joutuisin luopumaan sosiaalisista lounashetkistä työkavereiden kanssa. Lisäksi asiakaspäivinä omien eväiden säilyttäminen olisi vaikeaa ja niiden syöminen olisi epäkohteliasta silloin, kun syödään yhdessä asiakkaan kanssa. Mutta muuten pyrin säästämään kaikesta mahdollisesta. Samaan syssyyn tulee pidettyä myös herkkulakkoa (tai ainakin herkkujen ostolakkoa), koska näihin tuntuu menevän helposti rahaa varsinkin näin pimeänä vuodenaikana, kun tekisi mieli vaan löhötä sohvalla Netflixiä katsoen. 

Ei siis mitään älyttömiä, mutta kuitenkin hieman haasteellisia tavoitteita. En usko, että palkkaan tulee ensi vuonna sen suurempia muutoksia, mahdollisesti pieni korotus, jonka nettovaikutus on sitäkin pienempi. Tulotaso saattaa kuitenkin nousta jonkin verran ylitöiden vuoksi, koska ensi kesäksi kertyy täydet lomat, enkä usko, että pystyn pitämään vuoden aikana kaikkia ylitöitä vapaana. Viime kevään aikana ylitöitä kertyi 4,5 työviikon edestä ja ensi keväänä määrä tulee todennäköisesti kasvamaan, koska vastuukin on kasvanut ja työtehtäviä tulee lisää. Tälläkin hetkellä uusia ylitöitä on kertynyt elokuusta lähtien noin 9 päivää ja näitä onkin hyvä käyttää nyt joulun aikaan, kun varsinaista talvilomaa ei vielä ole kertynyt. :)

Millaisia tavoitteita muut ovat asettaneet vuodelle 2020?

1 kommentti:

  1. Hyvät tavoitteet! Pitäisi itsekin saada vähän tavoitteita niin motivaatio lisääntyisi.

    VastaaPoista